20 Eylül 2016 Salı

Elektrik Şifreleme Nasıl Yapılacak ve Faydası Ne Olacak

Ömür OKUR "un sitesinden bir yeni yazı: Elektrik Şifreleme Nasıl Yapılacak ve Faydası Ne Olacak

elektrik-sifreleme


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak pilot uygulama olarak, elektriğin en yüksek oranda kaçak olarak kullanıldığı Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak) bölgesinde, enerji hatları üzerinden yapılan teknik olmayan kayıplar ile yasa dışı kullanımları önlemek veya azaltmak amacıyla enerjinin kriptolanacağı bir proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı.


Açıklamada sistemin çalışmasının özeti aşağıdaki gibi verildi.



  • Trafodan elektriğin iletimi sırasında enerji kripto sistemiyle şifrelenecek,

  • Söz konusu enerji abonenin akıllı sayacına ulaştığında şifrenin çözülmesi beklenecek,

  • Her iki taraftaki şifreler eşleştiğinde aboneye elektrik hizmeti verilecek,

  • Trafo, sayaçtaki şifreyi tanımazsa aboneye elektrik verilmeyecek.

Ama teknik bilgi verilmediği için çoğu kişi için bu konu havada asılı kaldı.


Karadeniz Teknik Üniversitesinde Bölüm Başkanımız Profesör Dr. Cemil Gürünlü ne anlatırsanız anlatın köyde bir vatandaşın anlayacağı şekilde anlatın diye nasihat etmişti. Biraz tekniğine inelim.


Bahsedilen sistem hali hazırda üretim santrallerinin haberleşmesinde kullanılan bir sistemin geliştirilmiş hali olacak. 50 Hz."lik şebeke frekansı üzerine, gönderici tarafından bilgiler, şebeke frekansından daha yüksek frekansa sahip taşıyıcı frekans ile bilgiler yüklenecek ve hedefe varıldığında karşı taraftaki alıcı tarafından taşıyıcı frekanstaki bilgiler çözümlenerek iletişim sağlanmaktadır.


Elektrik kullanıcısı abonelik açtırdığında, dağıtım şirketinin kullandığı abone takip programında abonenin kendi şahsi bilgilerinin yanında kullandığı sayaç bilgilerinin de kaydı yapılmaktadır. Yani sistemde sayacın markası ve seri numarası bulunacaktır. Bu numara bir algoritma ile şifrelenecektir. Tabi ki burada sayaçta özel bir sayaç olacak ve kendisine ulaşacak olan elektrikte taşınan şifre kendi şifresi ile uyuştuğunu gördüğünde elektriğin eve ve/veya iş yerine geçmesine müsaade edecek aksi durumda elektriğe DUR diyecektir.


Cep telefonunuzda sim kartınız kullanıma açılmamışsa veya blokeli ise kullanamayacağınız gibi.


Sayın Bakan"ın bahsettiği sistem, meskenine ve/veya iş yerine sayaç taktırıp, sayacını üzerine kaydını yaptırmış abonelerin takibi için etkili olacaktır. Eğer abone dağıtım şirketinin bilgisi dışında sayacını değiştirmiş ise elektrik kullanmasına mani olacaktır. Ayrıca bu sistem abone takip programında kaydı yapılmış ve borcu olan abonelerin elektriklerinin uzaktan kesilmesini sağlayacağı gibi, dağıtım şirketinin bilgisi haricinde elektriği kesilmiş sayacın elektriğinin açılmasına da müsaade etmeyecektir.


Fakat sayaçsız, şebekeye kanca atıp elektrik kullanan kaçakçılar için ki; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki yaygın kullanılan kaçak yöntemi bu şekildedir, bu sistemin etkili olmayacağını düşünüyorum.


Çünkü cihazlar aa bu elektrik şifreli, çalışmayayım demezler...


Teknoloji kullanılması adına iyi bir adım ama inşallah Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş."yi işleten firma sadece devletten kaynak alabilmek için böyle bir yönteme başvurmamıştır.


Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. şirketine tavsiyem müşteriyi, abone olabilmek için kendi ofislerine gelmesini beklemeden, o an kaçak olarak kullanılan eve/iş yerine zaten kendisinin takması gereken sayacı takması ve yerinde abone yapımının sağlanmasıdır.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı"na da tavsiyem; eski bakanın kaçağı teşvik etmese bile doğudaki insanımızın kaçak kullanmasını mazur gören açıklamasının aksine doğudaki insanın yaptığının kabul edilebilir bir şey olduğu kanısını ortadan kaldırıcı üslup ile hareket etmesi ve asker polis kullanabileceği başka güvenlik yöntemleri ile ilgili dağıtım şirketlerine destek vererek kaçak mahallinde abone yapımına destek olmasıdır.


Siz ne düşünüyorsunuz?

Yazı http://www.omurokur.com/2016/09/elektrik-sifreleme-nasil-yapilacak-ve-faydasi-ne-olacak/ adresinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder