11 Nisan 2017 Salı

Anketler Üzerinden Algı Yönetimi

Ömür OKUR "un sitesinden bir yeni yazı: Anketler Üzerinden Algı Yönetimi


Ucundan kıyısından dahi bihaber olup da bir şeye niyetlenen kişi için önemli olan nedir? Tabi ki kendisinin dışında işin az buçuk içerisinde olduğuna inandığı birilerinin görüşleri!


Mesela teknik konulardan fazla anlamayan bir adam düşünelim; evinde tüplü televizyon var ve tüplü televizyonunu lcd veya plazma ile değiştirmek istedi... Ne yapar? Çevresinde lcd veya plazma televizyon sahibi kişilere sorar değil mi; büyüklüğü, markası, menşei, usb, 3d gösterip gösteremediği, dahili uydu alıcısı olup olmadığı gibi tavsiyeler alır...


Bu adamın elektronik mağazasına gittiğini farz edelim, eğer kurt bir satışçı ile karşılaşırsa ki kurt satışçılar böyle müşterileri kapıdan girer girmez fark ederler, kendisine bulunulacak televizyon tavsiyesi büyük oranda satışçının kendisine en çok prim kazandıranı olacaktır...


Farz edelim ki adamımız internet üzerinden bir alış veriş sitesinden alış veriş yapacak ama televizyonda neye bakacağını, televizyonun hangi özelliklerinin önemli olduğunu bilmiyor... Bu durumda nasıl karar verir? Ürünün ne kadar çok yorumlandığına ve verilen puanı ön plana çıkacaktır. Online alışveriş siteleri tecrübeleri ile bunu çok iyi analiz ettikleri için aldatmacalı yorum kullanabilirler. Bir ürün belirleyin kafanızda ve alış veriş sitelerine girin bir bakın yorumların kaç tanesi gerçekten ürünün özellikleri ile alakalı? Üründen daha ziyade sitenin hizmeti için teşekkür edenlerin verdiği tam puanlar ürünü satışta zirveye taşımakta...


Ne istediğini bilen bir alıcı ise ürünün özelliklerine bakar, teknik özelliklerini deneyen kullanıcıların veya test eden uzmanların yorumlarını okur karar verir!


Seçimlere yakın anket firmaları seçim ile alakalı anketler yayınlarlar.


Bu anketlerin ne kadar doğruyu yansıttığı tartışmalıdır.


Ticaret para kazanmak için yapılır. Anketçilerde bu işi para için yaparlar babasının hayrına değil!


Haksız rant en iyi siyaset içerisinde yürür...


Parayı veren düdüğü çalar...


Kamuoyunu anket yöntemi ile yanıltmanın cezası da subjektif bir şey olduğundan yoktur.


Parayı veren halk üzerinde istediği yönlendirmeyi yapabilir...


Peki anketler ile seçmen nasıl yönlendirilir?


Seçimde yüzdesel olarak fazla oy olan kazanacaktır. Yakında anayasa değişikliği için referandum var ve EVET ya da HAYIR"dan birisini tercih edeceğiz. Ben okurum ona göre karar veririm diyenler zaten okumuşlar ve kararlarını vermişlerdir. Kendi kararlarının gerekçelerini de madde madde şu madde bak şunu getirecek bu madde bak şunu getirecek diye izahat etmektedirler.


Ama yılda kişi başına okunan kitap sayısı ile 3. dünya ülkeleri ve daha altındaki ülkeler arasındaki kıyasıya rekabet ettiğimiz düşünülürse, kaç kişi açıp da anayasa değişikliği ile hayatımızda neler değişecek diye okumuştur:(


İşte Türkiye"nin okuma bilgi edinme konusundaki aczini bilenler çeşitli algı yöntemleri ile vatandaşı kendi saflarına çekmeye çalışmaktadırlar.



  1. Reklamlar kullanılır... (Bunun algıda nasıl kullanıldığını burada açıklamayacağım)

  2. Anketler kullanılır.

Mesela yüzdesel olarak %52 - %48 gibi kafa kafaya giden anket sonuçları seçmen üzerinde ben oyumu kullansam her şeyi değiştirebilirim düşüncesi oluşturur.


Ama bu durum %60 %40 olduğunda %40 olarak açıklanan tarafta bulunan demoralize olur ve "ne olacak ki benim 1 OYumdan" diye düşünceler içerisine girer. Bir de "ulan bu kadar kişi bunu tercih ediyorsa bende mi bir hata var" diye kendi kendini sorgulamaya bile başlar. Düşüncesi doğru olsa dahi düşüncesini anlatmaktan kaçınır.


Halbuki ankete katılanların sayısı, kim olduğu, siyasi görüşü, yaş grubu, nerede yaşadığı, mesleği, geçim kaynağı, aylık eline geçen para, düzenli kitap - günlük gazete okuyup okumadığı okuyor ise hangisini, takip ettiği haber programı olup olmadığı var ise hangisini, anketin hangi bölgede yapıldığı, anketin içeriği ile ilgili ne bildiği ve benzeri unsurlar çok önemlidir! Yani kim ne demektedir.


Fakat anketlere özele inmeden göz ucu ile bakıldığı için bunlar genellikle göz ardı edilmektedir.


Anketin gerçek birileri üzerinde yapılıp yapılmadığı da meçhuldür.


Anketçilikte ticari bir iştir. Para karşılığında yapılır!


Siyasi anketörler; kendilerine en çok para verene hizmet eden ve algı yaratan zamanımızın insan beyninde subliminal mesajlar uyandıran reklamcılarıdır.


Ona güvenme, buna inanma, şunu göz ardı et...


Peki ne ye mi güveneceksiniz?


Bir kaç kere anlamak için okuyacaksınız ve okuduğunuz üzerinizde ne etki bırakıyorsa ona güveneceksiniz ve o doğrultuda karar vereceksiniz. Demokrasinin akıllı insana sağladığını geleceği belirleme hakkı işte budur.


Bu arada Anket Türk Dil Kurumu Sözlüğündeki karşılığı SORMACAdır.

Yazı http://www.omurokur.com/2017/04/anketler-uzerinden-algi-yonetimi/ adresinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder