Havalar günlük güneşlik bu aralar, meteorolojinin tabiri ile "sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor", halbuki kasımın ilk haftasındayız, kışa da ne kaldı ki şunun şurasında...
Ama atalarımız pastırma yazı demişler ekim ayının sonundan kasımın ortalarına kadar süren bu havalara! Peki ama neden hiç merak ettiniz mi?
Ben merak ettim ve araştırdım; öncelikle şunu belirteyim bu tabir sadece bizde yok! Pastırma yazı demeseler de dünyanın pek çok yerinde bu dönem yaşanmaktadır. Bu döneme Almanya"da "kocakarı yazı", İsveç"te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri"nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar verilmiştir.
Bizde pastırma yazı denmesinin sebebine gelince;
Kasım ayının pastırma yapma zamanı olmasından kaynaklanmaktadır.
Gündüz Erciyes"in rüzgarıyla açık havada kurutulan pastırma ve sucuklar, gece hava sıcaklığının sıfır dereceye kadar düşmesi sonucu olgunlaşarak lezzetlenir, yani pastırmanın en ideal şekilde kuruması bu dönemde olur.
Yazın meralar canlı, hayvanlar meralarda otlarken pastırma daha lezzetli olmaz mı diye sorduğunuzu duyar gibiyim; Hayır olmaz; eğer yaz ayında pastırma yapmaya kalkışırsanız, pastırma daha kurutma aşamasında bozulur ve kolaylıkla mikrop kapar yani o dönemde pastırma mastırma yapılamaz!
pastırma yazı, pastırma yazı ne demek, pastırma sıcakları, pastırma sıcakları ne demek, pastırma yazı ne zaman, pastırma yazı tabiri nereden geliyor, neden pastırma zamanı denmektedir, pastırma yazının tarihi, pastırma ne zaman yapılır
Yazı http://www.omurokur.com/2014/11/pastirma-yazi-neden-denilmistir/ adresinde yayınlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder