31 Ekim 2023 Salı

BlackBerry
BlackBerry filmi,

Research In Motion (RIM) fimasının,

Mobil telefonlar üzerinden mail alışverişini, sistemi yormadan ilk başaran,

Telefona bilgisayardaki gibi klavye tuş takımı takarak yazım kolaylığı sağlayan BlackBerry markasının, ibretlik, başarıda zirveyi yakalama ve başarısızlıkta dibi görme hikayesi...

Projesini anlatamayan şirket ne kadar başarılı olabilir?

Research In Motion (RIM) adlı şirket, mühendis ve programcı gençler tarafından kurulmuştur; projeleri vardır, projeleri için çeşitli şirketlerin kapılarını çalıp, projelerini anlatmaktadırlar.

Şey, Kem, Küm… bizim şöyle bir projemiz var da, şey yapabilir misiniz acaba…

Çok yoğun olan iş adamları dinlemez tabi, ofislerine tıpış tıpış gerisin geri giderler…

Teknoloji dünyasında geniş zaman yoktu!

RIM ekibi bir iş almıştır, onu yavaş yavaş yapmakta, kendilerine bolca zaman ayırmaktan, eğlencelerinden ödün vermemektedirler…

Son gittikleri şirket yöneticisi, kendi şirketinden kovulduktan sonra RIM'e gelir, proje için bir teklifi olduğunu, CEOluk koltuğunu ve istediği maaşı söyler...

İlk teklifi kabul edilmez ama, RIM kurucusu, mükemmellik konusunda takıntılı Mike Lazaridis, ellerindekilere bakınca başka da şansları olmadığını anlar ve altta kalmamak için karşı tekliflerini sunarak il profesyonel çalışanı Jim Balsillie'i eş CEO olarak işe alırlar.

Bu arada Mihalis "Mike" Lazaridis'in biyografisinde bizi ilgilendiren bir ayrıntıyı yazayım; Mike Lazaridis, Research In Motion şirketini kurmasıyla tanınan Karadeniz Rumu kökenli Kanadalı iş insanıdır. 6 yaşına kadar İstanbul'da yaşamış, sonra da ailesiyle Kanada'ya yerleşmiştir.

Jim Balsillie'in iş sahası tecrübesi ve piyasalardaki bağlantıları,  sözü geçen, söz sahibi birisi olması RIM için, üzerinde çalıştıkları projeyi ilk basamak oalrak değerlendirirsek, merdivenin 2. basamağı olmuştur!

Jim Balsillie önemli bir telekomünikasyon şirketine sunum için prototip ister, Mike Lazaridis, 1 yıla hazır edilebileceğini söyler, "prototip lan prototip" der, "karşı şirketi nasıl ikna edeceğim yoksa"…

Mike Lazaridis ekibi ile Hızlı bir şekilde işe girişirler, bir yıl dedikleri prototipi 2 güne hazır hale getirilir…

Büyük Balık Küçük Balığı Yutar Ama?

RIM şirketi, US Robotics firması ile iş anlaşması yapmıştır ve yüklü sayıda modem siparişi almıştır. US Robotics ise modemlerin istediği gibi olmadığı bahanesi ile siparişi iptal etmiştir. Mike Lazaridis ise bu modem işi için milyon dolarlık kredi altına imza atmıştır. Büyük balığın umurunda değildir.

Ama Jim Balsillie tecrübesini konuşturur ve ikna kabiliyeti ile bu modemlerin parasını US Robotics firmasından geri alır.

Teknoloji Dünyasında Mükemmelliği Bekleme, Senin Gibi Diğerleri de Düşünüyor, İlk Adımı Atan Kazanır!

Yanlış hesap insanı piyasada gerilere düşürür, projen mi var, ortaya çık, kör topal başla, çünkü sen tek düşünen değilsin, bir sürü üniversitede, bir sürü şirkette benzer çalışmalar yürütülüyor, kervan yolda dizilir, ilk piyasaya çıkan kazanır, yol alır.

İşi Bilenlerden Destek Al!

İş alanı olmadığından sunumu karşıdakine tam olarak aktaramayan yeni CEO Jim Balsillie'in yardımına Mike Lazaridis yetişir ve yıllardır herkesin merak ettiği çözümünü anlatır, karşıdakiler hayran olurlar ve iş birliğine karar verirler.

Ne zaman kimin konuşacağını bilmek önemlidir.

Büyük Projelerde Karşılaşılacak Sorunlar Belirlenmeli ve Kesin Çözüm Yöntemleri de Masaya Yatırılmalıdır ve İnsan Kaynakları Önemli Bir Departmandır

Sorunlar çıkar, sorun çıkar çıkmaz bir yama ile giderilmesi normaldir ama yamayı sonradan kesin olarak çözmek gerekir, yoksa domino etkisi sorunlar gittikçe artar.

Sorunların çözümleri başka insanlarda, başka fikirlerdedir belki?

Bakış alanını değiştir, belki de hep aynı hatalı yerden bakıyorsundur.

Şirket bir bütündür, şirket insan vücudu gibidir, sistemseldir…

Hedefler zaman çizelgesine yayılır, her noktada hedef ve bu hedefin getireceği zorluk beyin fırtınası ile yapılmalı, zorluklar için çözüm yöntemleri geliştirilmeli, elindeki insan ve donanım imkanları ile yapılamıyorsa, dışarıdan insan ve donanım imkanları araştırılmalıdır.

Hasta olunca nasıl ki o hastalık için en iyi doktoru ve tedavi yöntemi araştırıyoruz öyle.

Marka olmak ve marka kalmak isteniyorsa böyle yapılmalı.

Hatta bu iş için en iyi çözüm insan kaynakları departmanı olmalıdır? Elimdeki personelin kabiliyetleri neler, bana daha kimler gerekiyor diye bir cv havuzu olmalıdır insan kaynaklarının.

Kendini Şirkete Ait Hissetme

Büyüyen, hedefleri büyük olan şirket çalışanları gerçekten çalışıyor olmalıdır.

İlk, kuruluş kadrosunda yer almış olabilir ama büyümeyi kaldıramıyorsa sırtta taşımaya da gerek yok.

Eğlence tabi ki gerekli ama, ortada çözülmesi gereken problem, yapılması gereken bir iş varsa, problemi çöz işi yap kafan rahat eğlen değil mi?

Şirketin başında olanında kim olduğu çok önemlidir. Şirket mi önemli olan yoksa kendi menfaatleri şirket menfaatinin önünde mi?

Bir iç denetim mekanizması olmalıdır.

Hatta bazen bağımsız denetim firmaları tarafından da şirketi denetletmek lazım, acaba yasalara aykırı, sonradan başımıza bela olabilecek bir şey yapıyor muyuz diye.

Başkalarını Örnek Almak

Teknoloji tarihinde önemli bir yere sahip olan BlackBerry, Çin'de üretim yapmaya hep karşı çıkmıştı, haklılık payı yok da yok değil hani ama diğer şirketler maliyet azaltmasına rağmen daha yüksek paralara ürünlerini satarak daha değerli marka haline gelirken, gemiyi kaçıran BlackBerry gerilere düştü.

Mike Lazaridis, ufku geniş bir adam olmasına rağmen, Apple firmasının çıkardığı dokunmatik ekranlı Iphone'u görmezden gelmesi ile BlackBerry'nin, sorunlar altından kalkamayan büyüklüğüne de son darbeyi indirmiş oldu.

Hep benim dediğim doğru anlayışı yanlıştır.

Kimseyi dışarıda bırakmadan "Peki arkadaşlar, şimdi ne yapalım"

Herkesi şirket gelecek planlarına dahil etmek, şirketin sağlıklı bir vücut gibi hayatına devam etmesini sağlayabilir.

Bunu yapmayan BlackBerry, yaşadığı altın dönemlerin ardından teknolojinin tozlu raflarındaki yerini aldı.

BlackBerry film fragmanı:

https://youtu.be/cXL_HDzBQsM?si=wcFZSMZmHJ0Jd5Yj

Blackberry filmini https://yts.mx/movies/blackberry-2023 adresinden indirebilirsiniz.

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 7,4 / 10

Yönetmen: Matt Johnson

Senaryo: Matt Johnson, Jacquie McNish, Matthew Miller

Ülke: Kanada

Tür: Biyografi, Komedi, Dram

Vizyon Tarihi: 28 Nisan 2023

Dil: İngilizce

Müzik: Jay McCarrol

Oyuncular: Jay Baruchel, Glenn Howerton, Matt Johnson, Saul Rubinek
https://www.sinema.guru/?p=54493

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder