5 Kasım 2023 Pazar

Atatürk 1881 - 1919
Atatürk 1881 - 1919 (1. Film) filminin konusu, doğumundan, Çanakkale Savaşı Conk Bayırı'nda vurulana kadar olan ömründe Mustafa Kemal'i hangi şartların, nasıl gittikçe yücelttiğidir.

Atatürk 1881 - 1919 (1. Film) filminde Mustafa Kemal Atatürk'ün hangi özelliği anlatılmıştır?

Bu sorunun sorulması ve cevaplanması gerekmektedir

Çünkü;

Anadolu gibi zor ve geniş bir coğrafyada, Fransa, İngiltere, İtalya gibi güçlü ülkelere, bunlara el pençe divan duran halife padişah ve yalakalarına karşı duran hem asker hem de başarılı politikacı Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatmayı saatlere sığdıramazsınız,

Bir özelliğine odaklanıp anlatmaya çalışmak en doğru yöntem olacaktır.

İnsanı insan yapan özelliklerden bir kısmı genlerinden gelmektedir,

Fakat insanın asıl karakterini, olaylara verdiği tepkisine sebep sadece genler değil, doğduğu aile, içinde yaşadığı çevrede cereyan eden olaylar ve bu olayların kendisi üzerinde bıraktığı etkilerdir.

Osmanlı İmparatorluğu'nun içinde bulunduğu durum

Mustafa doğduğunda Osmanlı İmparatorluğu 582 yaşındaydı,

Ama Osmanlı İmparatorluğu'nun şaşalı dönemlerinden geriye hiç bir şey kalmamıştı,

Padişah artık sadece devletin baş koltuğunda oturan bir karakterdi!

Herkes her şeyi bilemeyeceğine göre, işi bilene danışması gerekirdi. Ama kendilerini haşa Allah zannediyorlardı.

Bir meclis olsa, mecliste bulunanlar kendi geliştikleri alan bakımından olayları tartışsalar, değerlendirmeler, kar zarar hesapları sonrasında neyin nasıl yapılması gerektiğine karar verilse daha iyi olurdu ama;

Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönem padişahları, devlet yönetimi konusunda yetersiz, beceriksiz ve çağın gereklerine ayak uyduramayan yapıdaydılar... Bir Osman, bir Fatih, bir Kanuni, bir Yavuz Sultan Selim değildiler...  

Çevreleri, kendi çıkarlarına düşkün ve sürekli padişahı öven şahsiyetler ile doluydu.

İmparatorluğun sınırlarının her tarafında çalan savaş tamtamları, Osmanlı İmparatorluğu'nun da eninde sonunda büyük bir savaşa gireceğinin sinyallerini veriyordu.

Görünen köy kılavuz istemez

büyük savaş ihtimali vardı çünkü 3 kıtaya yayılmışsanız, bir yerden gireceğiniz bir savaşta, diğer komşu ülkelerde fırsattan istifade topraklarınızdan pay almaya çalışacaktır ve her daim hazırlıklı olmalıydınız.

Savaş ortamında seferberlik ilan edip asker sayınızı artırabilirsiniz ama insanoğlu mermiler karşısında fanidir, savaşta sahip olduğun güç kadar önemli başka bir nokta bu gücü nasıl kullanabileceğindir, işte burada ihtiyacın olan; gücün kullanımını sağlayacak olan komutanlarındır.

İyi komutanları görevden uzaklaştırırsanız, insan gücü ile sadece savaşın kaybedilişini geciktirirsiniz.

Muhalif seslerin olduğu biliniyordu

Ama padişahın, liyakate bakmadan yüksek mertebelere atadığı insanlar tarafından, atananların kendi koltuklarını korumak için, gelecek vaat eden ve liyakat olsa makamına atanacak durumda olan insanları korkutma, cezalandırma, yok etme yöntemleri ile elimine edilmekteydiler.

Keşke padişah yalakaları kadar, bozuk saat bile günde iki kere doğruyu gösterir diye muhaliflerinin sözlerine kulak verseydi.

Halk zaten dini olarak uyutulmuş veya zorba yöneticiler tarafından korkutulmuş, yaşıyor olduğuna şükrediyordu, aman yeter ki Halifeye bir şey olmasın, Halifeye kimse kötü söz söylemesin, Halife'nin kulağına bir kötü söz gitmesin.

Ortalık ispiyoncu kaynıyordu.

Oysa ki; Hz. Ali "haksızlığa susan dilsiz Şeytan'dır" demişti.

Mustafa Kemal hiç bir zaman haksızlığa susmamıştı, yeri geldiğinde, karşıdakinin makamına bakmadan lafı gediğine sokmayı becerebilmişti.

Devleti yönetenlerin hatalarına karşı olan muhalifler illaki olacaktır, muhalif tarafın çok akıllıca hareket etmesi gerekmektedir; hem işini yapmalı, hem muhalif olmalı, harekete geçmek için zamanını beklemeli, hem de muhalif olduğunu zamanı gelene kadar belli etmemelidir.

Burada da ince bir çizgi var; muhalif liderin muhalifliği kullanarak kendisine çıkar sağlayan birisi olmaması gerekmektedir. Köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyen nice insan vardır!

Mustafa Kemal ise kimseye dayı dememiştir, zindana atıldığında dahi kimseye yalvarmamıştır.

Mustafa Kemal, muhalif tarafta olmasına rağmen muhalif liderlerinin bir kısmının da pek haz etmediği bir karakterdedir.

İmparatorluğun en atıl işlerine, en uzak bölgelerine, en donanımsız birliklerine görevlendirilse dahi; Mustafa Kemal buralarda kendisini hep biraz daha geliştirerek, daha da büyüyerek, daha da nam salarak geri dönmüştür, adeta bumerang gibidir:)

Büyükelçiler önemlidir.

Büyükelçi bir ülkenin diğer ülkelerdeki temsilcisidir. Bu temsilci hem prezantabl, hem bilgili, hem girişken, hem de istihbarat toplayacak kapasitede olmalıdır. Herkes büyükelçi olamaz. Herkes büyükelçilik yapmamalıdır.

Lider sorumluluk alır

Büyük liderlerin en önemli özelliği, görev onlara verilmeden önce kendisinin çözüm olabileceği görev için kendisinin talip olduğunun belli ederek, görevi kendisine istemektir.

Liderler önden gider

Cepheyi hiç görmeden, karargahta oturup, cepheden gelen verilere göre değerlendirme yaparak; şuradan saldırın, burayı ele geçirin, geri döneni vururum tehdidi ile insanları ölüme göndermek kolaydır.

Karşıdaki, her ne kadar emri uygulayacak birisi de olsa taşıdığı candır; komutan en ileride olacak, en ileride gidecek ki, kendisine emir vereninde kendi canını feda ettiğini algılayıp emri harfiyen uygulasın.

Büyük başarıların arka planında büyük yokluklar olabilir

Liderlik burada ortaya çıkar, kaybedecek çok şeyi olanları, zaferinize inandırırsanız, zafer eninde sonunda sizin olacaktır.

https://youtu.be/J6YdxsvH9j4?si=7TdHgfazSwUtfngN

Atatürk 1881 - 1919 https://www.paribucineverse.com/ adresinden bilet alıp izleyebilirsiniz.

2. filmi de dört gözle bekliyorum...

Benim Puanım: 10 / 10

IMDB Puanı: 9,3 / 10

Yönetmen: Mehmet Ada Öztekin

Senaryo: Necati Sahin

Ülke: Türkiye

Tür: Biyografi, Dram, Tarihi

Vizyon Tarihi: 29 Ekim 2023

Dil: Türkçe

Müzik: Hans Zimmer, Batu Sener

Oyuncular: Aras Bulut Iynemli, Alican Barlas, Esra Bilgiç, Predrag Bjelac, Mehmet Günsür, Songül Öden, Darko Peric, Sarp Akkaya, Bertan Asllani, Sahra Sas, Berk Cankat, Emre Mete Sönmez, Emre Yetim
https://www.sinema.guru/2023/11/ataturk-1881-1919/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder