18 Mart 2014 Salı

Nutuk 22. Bölüm ( Taarruza hazırlık emri … Lozan Barış Konferansı )

Ömür OKUR "un sitesinden bir yeni yazı: Nutuk 22. Bölüm ( Taarruza hazırlık emri … Lozan Barış Konferansı )

Mustafa Kemal Atatürk



Taarruza hazırlık emri


Ordunun hazırlıklarının tamamlanmasını ve taarruzun bir an önce yapılmasını emrettikten sonra tekrar Ankara"ya döndüm. Batı Cephesi Komutanı, 6 Ağustos 1922"de ordularına gizli olarak taarruza hazırlık emri verdi. Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Paşalar da Ankara"ya döndüler.


Efendiler, taarruz için yeniden cepheye gitmeden önce, Ankara"da yapılması gereken bazı işler vardı. Daha taarruz emri verdiğimi Bakanlar Kurulu"na da açıkça bildirmemiştim. Artık onlara resmi olarak haber verme zamanı gelmişti. Yaptığımız bir toplantıda iç ve dış durumlarla ordunun durumunu görüşüp tartıştıktan sonra, taarruz konusunda Bakanlar Kurulu ile görüş birliğine vardık.


Önemli bir konu daha vardı. Muhalifler ordunun çürüdüğünden, kıpırdayacak durumda olmadığından, böyle karanlık ve belirsizlik içinde beklemenin sonucunun felaketten ibaret olacağı yolundaki propagandalarına alabildiğine hız vermişlerdi. Gerçi, Meclis"te bu düşünce akımının bıraktığı yankılar, zaten düşmanlardan fazlasıyla gizlemek istediğim taarruz bakımından yararlıydı. Fakat bu olumsuz propaganda en yakın ve en inanmış kimseler üzerinde bile kötü etkisini göstermeye başlamış, onlarda da kararsızlıklar uyandırmıştı.


Onları da yakında yapacağım taarruz konusunda ve altı yedi gün içinde düşmanın ana kuvvetlerini yeneceğime olan güvenim hususunda aydınlatmayı ve yatıştırmayı gerekli buldum. Bunu da yaptıktan sonra Ankara"dan ayrıldım. Genelkurmay Başkanı benden önce 13 Ağustos 1922"de cepheye gitmişti.


Ben birkaç gün sonra hareket ettim. Hareketimi belirli birkaç kişi dışında bütün Ankara"dan gizledim. Benim Ankara"dan ayrılacağımı bilenler, burada imişim gibi davranacaklardı. Hatta gazetelerle benim Çankaya"da çay ziyafeti verdiğimi de ilan edeceklerdi. Bunu şüphesiz o vakitler işitmişsinizdir. Trenle hareket etmedim. Bir gece otomobille Tuz Çölü (182) üzerinden Konya"ya gittim. Konya"ya hareketimi, telgrafla orada kimseye bildirmediğim gibi, Konya"ya varır varmaz telgrafhaneyi kontrol altına aldırarak Konya"da bulunduğumun da hiçbir yere bildirilmemesini sağladım.


20 Ağustos 1922 günü öğleden sonra saat 16.00"da Batı Cephesi Karargahı"nda yani Akşehir"de bulunuyordum. Kısa bir görüşmeden sonra 26 Ağustos 1922 sabahı düşmana taarruz için Cephe Komutanı"na emir verdim.







 182) Şereflikoçhisar.


26 Ağustos 1922 taarruz emri


20/21 Ağustos 1922 gecesi 1"inci ve 2"nci Ordu Komutanlarını da Cephe Karargahına çağırdım. Genelkurmay Başkanı ile Cephe Komutanını da yanımda bulundurarak, taarruzun nasıl yapılacağını harita üzerinde kısa bir savaş oyunu şeklinde açıkladıktan sonra, Cephe Komutanı"na o gün vermiş olduğum emri tekrarladım.


Komutanlar harekete geçtiler. Taarruzumuz, strateji ve aynı zamanda bir taktik baskın halinde yürütülecekti. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de kuvvetlerin yığınak ve hazırlıklarının gizli kalmasına önem vermek gerekiyordu.


Bu sebeple bütün yürüyüşler gece yapılacak, birlikler gündüzleri köylerde ve ağaçlıklar altında dinleneceklerdi. Taarruz bölgesinde, yolların düzeltilmesi v.b. çalışmalarla düşmanın dikkatini çekmemek için diğer bazı bölgelerde de benzeri yanıltıcı hareketlerde bulunulacaktı.


24 Ağustos 1922"de karargahımızı Akşehir"den, taarruz cephesi gerisindeki Şuhut kasabasına getirttik, 25 Ağustos 1922 sabahı da Şuhut"tan savaşı idare ettiğimiz Kocatepe"nin güneybatısındaki çadırlı ordugaha naklettik. 26 Ağustos sabahı Kocatepe"de hazır bulunuyorduk. Sabah saat 5.30"da topçu ateşimizle taarruz başladı.


Başkomutan Savaşı


Efendiler, 26/27 Ağustos günlerinde, yani iki gün içinde, düşmanın Karahisar"ın güneyinde 50 ve doğusunda 20, 30 kilometre uzunluğundaki müstahkem cephelerini düşürdük. Yenilen düşman ordusunun bütün kuvvetlerini, 30 Ağustosa kadar Aslıhanlar yöresinde kuşattık.


30 Ağustosta yaptığımız savaş sonunda (buna Başkomutan Muharebesi adı verilmiştir), düşmanın ana kuvvetlerini yok ettik ve esir aldık. Düşman ordusunun Başkomutanlığını yapan General Trikopis de esirler arasına girdi.


Demek ki, tasarladığımız kesin sonuç, beş günde alınmış oldu. 31 Ağustos 1922 günü ordularımız ana kuvvetleriyle İzmir"e doğru yol alırken, diğer birlikleriyle de düşmanın Eskişehir ve kuzeyinde bulunan kuvvetlerini yenmek üzere ilerliyorlardı.


Ateşkes teklifi


Efendiler, Başkomutan Savaşı"nın sonuna kadar her gün büyük başarılarla gelişen taarruzumuzu, resmi bildirilerde pek önemsiz harekattan ibaret gösteriyorduk. Maksadımız, durumu mümkün olduğu kadar dünyadan gizlemekti.


Çünkü, düşman ordusunu tamamen yok edeceğimizden emindik. Bunu anlayıp, düşman ordusunu felaketten kurtarmak isteyeceklerin yeni teşebbüslerine meydan vermemeyi uygun görmüştük. Gerçekten, bizim hareketimizi sezdikleri zaman ve taarruzumuzun arkasından bize başvuranlar olmuştur.


Örnek olarak, biz taarruza devam ettiğimiz sırada, Bakanlar Kurulu Başkanı olan Rauf Bey"den, Ateşkes konusunda İstanbul"dan haber geldiğini bildiren 4 Eylül 1922 tarihli bir telgraf almıştım. Verdiğim cevap aynen şöyledir:


Tel. Makama özel 5.9.1922


Bakanlar Kurulu Başkanlığı


Yüksek Katına (183)


Anadolu"daki Yunan ordusu kesin olarak yenilgiye uğratılmıştır. Yunan ordusunun artık yeniden ciddi bir direnişte bulunmasına ihtimal yoktur. Anadolu için herhangi bir görüşmeye gerek kalmamıştır. Ateşkes ancak Trakya için söz konusu olabilir. Bu bakımdan Eylülün onuna kadar doğrudan doğruya Yunan Hükümeti veyahut İngiltere vasıtasıyla, hükümetimize resmen başvurduğu takdirde, aşağıdaki şartlar ileri sürülerek cevap verilmelidir. Bu tarihten, yani Eylülün onundan sonra yapılacak başvurmaya verilecek cevap başka türlü olabilir. Bu takdirde durum bana ayrıca bildirilmelidir :


1 — Ateşkes Anlaşması tarihinden başlayarak on beş gün içinde Trakya, 1914 sınırlarına kadar kayıtsız şartsız Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti"nin sivil memurlarına ve askeri kuvvetlerine teslim edilmiş bulunacaktır.


2 — Yunanistan"daki esirlerimiz on beş gün içinde İzmir, Bandırma ve İzmit limanlarında bize teslim edilecektir.


3 — Yunan Hükümeti, Yunan ordusunun üç buçuk yıldan beri Anadolu"da yaptığı ve yapmakta olduğu tahribatı tamir etmeyi şimdiden taahhüt edecektir.


Büyük Millet Meclisi Başkanı


Başkomutan


Mustafa Kemal







 183) Heyet-i Vekile Riyaseti Celilesi"ne.


Ordularımız İzmir rıhtımında ilk verdiğim hedefe, Akdeniz"e ulaştılar


Doğrudan doğruya bana gönderilen bir telsiz telgrafta da, İzmir"deki İtilaf Devletleri konsoloslarına benimle görüşmelerde bulunma yetkisinin verildiği bildirilerek, onlarla hangi gün ve nerede buluşabileceğim soruluyordu. Buna verdiğim cevapta


Resim var


da, 9 Eylül 1922"de Kemalpaşa"da (184) görüşebileceğimizi bildirmiştim. Gerçekten de, söz verdiğim gün, ben Kemalpaşa"da bulundum. Fakat görüşme isteyenler orada değildi. Çünkü ordularımız, İzmir rıhtımında, ilk verdiğim hedefe, Akdeniz"e ulaşmış bulunuyorlardı.


Saygıdeğer Efendiler, Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Muharebesini ve ondan sonra düşman ordusunu tamamiyle yok eden veya esir eden ve kılıç artıklarını Akdeniz"e, Marmara"ya döken harekatımızı açıklayıcı ve vasıflandırıcı söz söylemeyi gereksiz sayarım.


Her safhasıyla düşünülmüş, hazırlanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekat Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir kere daha geçiren muazzam bir eserdir.


Bu eser, Türk milletinin hüriyyet ve istiklal düşüncesinin ölümsüz bir abidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evladı, bir ordunun başkomutanı olduğumdan, mutluluk ve bahtiyarlığım sonsuzdur.


Efendiler, işte şimdi diplomasi alanına geçebiliriz. Gerçi, ordumuzun zafere ulaşacağından ümitsiz oldukları için, bu meseleyi daha önce diplomasi yoluyla çözüme bağlama kanaat ve iddiasında olanları, dediklerini yapma hususunda biraz fazlaca bekletmiş oldum. Bununla birlikte, sonunda benim de diplomasi alanında ciddi olarak çaba harcadığımı görerek memnun olmaları gerekirdi. Böyle olup olmadığını göreceğiz.


Ordularımız, İzmir ve Bursa"yı geri aldıktan sonra, Trakya"yı da Yunan ordusundan kurtarmak için İstanbul ve Çanakkale doğrultusunda yürüyüşlerine devam ederken, İngilizlerin o zamanki başbakanı bulunan Lloyd George, fiilen harbe karar vermiş bir tavırla ve yardımcı birlikler gönderilmesi isteğiyle dominyonlara müracaat etmiş. Yalnız, ondan sonra olup bitenlere bakılırsa Lloyd George"un isteğinin yerine getirilmediğini kabul etmek gerekir.







 184) O günkü adıyla Nif"te.


İtilaf Devletleri"nin 23 Eylül 1922 tarihli ateşkes teklifi


Bu sıralarda, İstanbul"da Fransız Fevkalade Komiseri bulunan General Pellé benimle görüşmek üzere İzmir"e geldi. Tarafsız bölge diye adlandırdığı bir bölgeye, ordularımızın girmemesinin yerinde olacağını tavsiye eti.


Milli hükümetimizin böyle bir bölge tanımadığını, Trakya"yı da kurtarmadıkça ordularımızın durdurulmasına imkan olmadığını söyledi. General Pellé, bana, Mösyö Franklin Bouillin"un benimle görüşmek üzere gelmek istediğini bildiren, kendisine çekilmiş özel bir telgrafını gösterdi. Kendisini İzmir"de kabul edeceğimi söyledim.


Mösyö Franklin Bouillon, bir Fransız harp gemisiyle İzmir"e geldi. Fransız Hükümeti adına, İngiliz ve İtalyan Hükümetlerinin de uygun görmeleri üzerine, benimle görüşmeler yapmaya geldiğini söyledi. Biz Franklin Bouillon"la görüşürken, İtilaf Devletleri Dışişleri Bakanları imzasını taşıyan 23 Eylül 1922 tarihli bir nota geldi.


Bu notada iki önemli nokta yer alıyordu. Bunlardan biri askeri harekatın durdurulmasıyla diğeri de Barış Konferansı"yla ilgiliydi.


Biz, Rumeli"de Doğu Trakya"yı milli sınırlarımıza kadar tamamen almadıkça askeri hareketten vazgeçemezdik. Ancak, yurdumuzun bu bölgesinden düşman birlikleri çıkarıldığı takdirde böyle bir harekete devam etmeye kendiliğinden gerek kalmayacaktı.


Bu notada, Venedik veya başka bir şehirde toplanacak olan İngiliz, Fransız, İtalyan, Japon, Romen, Sırp - Hırvat - Sloven Devleti ile Yunanistan"ın da çağrılacağı bir konferansa, delegelerimizi göndermeyi kabul edip etmeyeceğimiz sorulmakla birlikte, görüşmeler sırasında Boğazlardaki tarafsız bölgelere bizden asker gönderilmemesi şartıyla, Edirne dahil olmak üzere Meriç"e kadar Trakya"nın bize iadesi ile ilgili talebimizin olumlu karşılanacağı bildiriliyordu.


Notada, boğazlardan, azınlıklardan ve Milletler Cemiyeti"ne girmemizden de söz ediliyordu.


Konferansın toplanmasından önce, Yunan birliklerinin, İtilaf Devletleri komutanlarının çizecekleri bir hattın gerisine çekilmesi için, İtilaf Devletleri"nin nüfuzunu kullanacağına söz verilmekte ve bu konuda görüşülmek üzere Mudanya veya İzmit"te bir toplantı yapılması teklif edilmekteydi.


Mudanya Konferansı


29 Eylül 1922 tarihinde, bu notaya verdiğim kısa bir cevapta, Mudanya Konferansı"nı kabul ettiğimi bildirdim. Fakat Meriç nehri"ne kadar Trakya"nın derhal bize geri verilmesini istedim.


3 Ekimde toplanmasının uygun olacağını söylediğim Mudanya Konferansı"na, Başkomutanlık adına olağanüstü yetkiyle Batı Cephesi Orduları Komutanı İsmet Paşa"yı delege tayin ettiğimi bildirdim. Bu notaya hükümetçe de 4 Ekim 1922 tarihli etraflı bir cevap verildi. Bu cevapta, konferans yeri olarak İzmir teklif edildi.


Boğazlar meselesi dolayısıyla, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan Cumhuriyetleri"nin de daveti istendi. Diğer konular üzerindeki görüşlerimiz de ana çizgileriyle bildirildi.


Mudanya"da, İsmet Paşa"nın başkanlığı altında, İngiliz delegesi General Harrington, Fransız delegesi General Charpy, İtalyan delegesi General Monbelli"nin katıldıkları konferans toplandı. Bir hafta kadar süren tartışmalı görüşmelerden sonra, 11 Ekimde, Mudanya Ateşkes Anlaşması imzalandı. Böylece, Trakya ana vatana katılmış oldu.


Efendiler, zaferden sonra, bizim İzmir"deki siyasi temaslarımız üzerine, Ankara"da Bakanlar Kurulu"nun daha doğrusu bazı bakanların telaşlı bir duruma girdikleri farkedildi.


Askeri görevimin son bulmuş olduğunu, bundan sonraki siyasi işlerin Bakanlar Kurulu"na ait olduğunu hissettirecek şekilde, beni Ankara"ya davet ettiler. Halbuki, ne askeri görevim son bulmuştu ne de siyasi ve diplomatik konularla ilgilenmek ve uğraşmaktan kendimi alabilirdim. Bu bakımdan, İzmir"den ordunun başından ve başlattığım siyasi ilişkilerden uzaklaşamazdım. Bundan dolayıdır ki, benimle görüşmek isteğinde bulunan ve bunda direnen hükümet üyelerinin veya ilgili bakanların İzmir"e yanıma gelmelerini teklif ettim. Hükümet Başkanı Rauf Bey"le Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey geldiler.


Rauf Bey, İzmir"de bana bazı özel dileklerini de bildirdi. Söz gelişi, Ali Fuat Paşa ile Refet Paşa"nın, zafer dolayısıyla terfi ettirilmelerini ve kendilerine uygun birer görev verilerek memnun edilmelerini rica ettiler. Bildiğiniz üzere, muharebeden önce Ali Fuat ve Refet Paşa"ların bu harekata katılmaları için türlü yollarla teşebbüste bulunmuştum; fakat başaramadım. Zaferden dolayı, Muharebe"de fiilen hizmet edip liyakat göstermiş olan komutanlar ve subaylar terfi ettirilmek ve takdir edilmek suretiyle elbette ödüllendirilmişlerdi.


Askeri harekata katılmaktan kaçınan kimselerin de bizzat orada bulunanlarla birlikte ödüllendirilmeleri elbette kötü etki yapabilirdi. Kısacası, Rauf Bey"e dileklerini yerine getiremeyeceğimi söyledim. Fakat Ali Fuat Paşa, Meclis İkinci Başkanı bulunduğuna göre, mevkii ve görevi kendisini memnun edebilecek bir seviyede idi.


Yalnız, açıkta bulunan Refet Paşa için uygun bir görev bulmaya çalışacağıma söz verdim. Kendisini İzmir"e davet etmesini söyledim. Refet Paşa, İzmir"e gelmişti. Fakat bu geliş tam benim Ankara"ya döndüğüm geceye rastladığı için kendisiyle orada görüşme imkanı olamadı.


Barış Konferansı"na gönderdiğimiz delegeler


Refet Paşa"ya görev verilmesi, daha sonra Ankara"dan Bursa"ya gidişim sırasında oldu. Efendiler. İzmir"den Ankara"ya dönüşümde, başlıca Mudanya Konferansı görüşmeleriyle uğraşıldı. Bir yandan da Bakanlar Kurulu"nda, Meclis"te ve komisyonlarda Barış Konferansı"na gönderilebilecek delegeler heyeti söz konusu oluyordu. Bakanlar Kurulu Başkanı Rauf Bey, Dışişleri Bakanı Yusuf


Kemal Bey ve Sağlık Bakanı bulunan Rıza Nur Bey, gidecek delegeler heyetinin tabii üyeleri gibi görülüyordu. Ben, bu konuda daha kesin bir görüş ve kararımı tespit etmemiştim. Ancak, Rauf Bey"in başkanlığı altındaki bir heyetin bizim için hayati önemi olan bir konuda başarı kazanabileceğinden emin olamıyordum.


Rauf Bey"in de kendisini zayıf görmekte olduğunu hissediyordum. Müşavir olarak İsmet Paşa"nın yanına verilmesini teklif etti. Bu teklifle ilgili görüşümü belirtirken, İsmet Paşa"dan müşavir olarak elde edilecek yarar sınırlıdır.


İsmet Paşa başkan olursa kendisinden azami ölçüde yararlanılabileceğine ben de inanıyorum dedim. Bu nokta üzerinde uzun boylu görüşülmedi. Ondan sonra Rauf Bey, delegeler heyetine kimlerin gireceği konusundaki türlü çalışmalarına devam ettiler. Ben buna önem verir görünmedim. Mudanya Konferansı sona ermişti.


İsmet Paşa ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa Bursa"da bulunuyorlardı. Kendileriyle görüşmek üzere Bursa"ya gittim.


İsmet Paşa"nın Dışişleri Bakanlığı"na ve Delegeler Heyeti Başkanlığına seçilmesi


Bursa"ya giderken yanımda Milli Savunma Bakanı Kazım Paşa vardı. Doğuda aleyhindeki çeşitli tepki ve gösteriler dolayısıyla görev yapma imkanını bulamadığından Ankara"ya gelmeye mecbur olan Kazım Karabekir Paşa ile İstanbul"da kendisine görev vermek üzere Refet Paşa"yı da birlikte götürdüm.


Bursa"da kaldığım günlerde, Refet Paşa"yı, bilindiği gibi İstanbul"a gönderdim. İsmet Paşa"nın da, mevcut bunca bilgime rağmen, delegeler heyetine başkanlık edip edemeyeceğini bir daha inceledim.


Mudanya Konferansı"nı nasıl idare ettiğini ayrıntılı olarak anlamaya çalıştım. İsmet Paşa"nın kendisine tasavvurlarımla ilgili hiçbir kelime söylemiyordum.


Sonunda kararımı olumlu olarak verdim. İsmet Paşa"nın Delegeler Heyeti Başkanı olabilmesi için daha önce Dışişleri Bakanı olmasını uygun gördüm. Bunu sağlamak için doğrudan doğruya Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey"e özel ve gizli olarak yazdığım bir şifreli telgrafta, kendisinin Dışişleri Bakanlığı"ndan çekilmesini ve yerine İsmet Paşa"nın seçilmesini, bizzat yardımcı olmasını rica ettim.


Ankara"dan hareket etmeden önce, Yusuf Kemal Bey, bana, Delegeler Heyeti Başkanlığını en iyi İsmet Paşa"nın yapabileceğini söylemişti. Yusuf Kemal Bey"den, kendisine bildirdiğim ricamı yerinde bularak gereğini yerine getirmeye çalıştığını bildiren bir cevap aldım.


Lozan (Lausanne) Barış Konferansı"na davet


İşte ondan sonra idi ki, İsmet Paşa"ya, bir oldubitti şeklinde Dışişleri Bakanı olacağını ve ondan sonra da Barış Konferansı"na Delegeler Heyeti Başkanı olarak gideceğini söyledim.


Paşa, birdenbire şaşırdı. Asker olduğunu söyleyerek özür diledi. En sonunda teklifimi emir sayarak boyun eğdi. Tekrar Ankara"ya döndüm. Bu sırada, İtilaf Devletleri tarafından, 28 Ekim 1922"de Lozan"da toplanacak olan Barış Konferansı"na davet edildik. İtilaf Devletleri, hala İstanbul"da bir hükümet tanımak istiyor ve onu da bizimle birlikte konferansa davet ediyordu.


Saltanatın kaldırılması


Bu birlikte davet edilme durumu, şahsi saltanatın kaldırılması işini kesin olarak sonuçlandırdı. Gerçekten de 1 Kasım 1922 tarihli kanun gereğince, hilafet ile saltanat biribirinden ayrıldı.


İki buçuk yılı aşan bir zamandan beri fiilen hükmünü yürüten milli saltanatın varlığı kabul edildi. Hilafet, açıklık kazanmış bir hakka sahip olmaksızın bir süre daha bırakıldı.


Efendiler, bu konuda zabıtlara geçmiş yeterince bilgi vardır. Konunun özel yönleri ile ilgili noktalar, belki yüce heyetinızi ilgilendirir düşüncesiyle, bazı bilgiler sunacağım:


Bilindiği gibi, saltanat ve hilafet makamları ayrı ayrı ve birleşmiş olarak önemli meselelerden sayılmaktaydı. Bunu doğrulayan bir hatıramı anlatayım: 1 Kasım 1922 tarihinden önce, muhalifler, Meclis çevresinde benim saltanatı kaldıracağım yolunda telaşlı ve heyecanlı propaganda yapıyorlardı.


Rauf Bey, bir gün Meclis"teki odama gelerek benimle bazı önemli konuları görüşmek istediğini ve akşam Keçiören"de Refet Paşa"nın evine gidersem daha güzel konuşabileceğimizi söyledi. Rauf Bey"in teklifini kabul ettim.


Fuat Paşa"nın da orada bulunmasına izin vermemi istedi. Onu da uygun gördüm. Refet Paşa"nın evinde dört kişi toplandık. Rauf Bey"den dinlediklerimin özeti şuydu: Meclis, Saltanat makamının belki de Hilafet"in ortadan kaldırılması görüşünün benimsenmiş olduğu endişesiyle üzgündür. Sizden ve sizin ileride benimseyeceğiniz tutumdan şüphe etmektedir.


Bu bakımdan Meclis"e ve dolayısıyla millet kamuoyuna güven vermeniz gerektiğine inanıyorum.


Rauf Bey"in saltanat ve hilafet konusundaki düşüncesi


Rauf Bey"den saltanat ve hilafet konusundaki kanaat ve düşüncesinin ne olduğunu sordum. Verdiği cevapta şu açıklamalarda bulundu: Ben, dedi, saltanat ve hilafet makamına vicdanımla ve duygularımla bağlıyım.


Çünkü benim babam, Padişahın ekmeği ve nimetiyle yetişmiş, Osmanlı Devleti"nin ileri gelen adamları sırasına geçmiştir. Benim de kanımda o nimetin zerreleri vardır. Ben nankör değilim ve olmam.


Padişah"a bağlılık borcumdur. Halifeye bağlılığım ise terbiyem gereğidir. Bunlardan başka, genel bir görüşüm de vardır. Bizde milleti ve kamuoyunu elde tutmak güçtür. Bunu ancak, herkesin erişemeyeceği kadar yüksek görülmeye alışılmış bir makam sağlayabilir. O da saltanat ve hilafet makamıdır. Bu makamı ortadan kaldırıp onun yerine başka nitelikte bir makam getirmeye çalışmak felakete ve büyük acılara yol açar. Bu da asla doğru olamaz.


Rauf Bey"den sonra, karşımda oturan Refet Paşa"nın görüşünü sordum. Refet Paşa"dan aldığım cevap şuydu: Rauf Bey"in düşünce ve görüşlerinin hepsine katılırım. Gerçekten de bizde padişahlıktan ve halifelikten başka bir idare şekli söz konusu olamaz.
Ondan sonra, Fuat Paşa"nın düşüncesini öğrenmek istedim. Paşa, Moskova"dan yeni döndüğünden, durumu, halkın duygu ve düşüncelerini daha yeterince incelemeye vakit bulamadığından söz ederek, görüşülen konu üzerinde kesin bir düşünce ve görüş ileri süremeyeceğini bildirdi ve özür diledi.


Ben, karşımdakilere kısaca şu cevabı verdim: Üzerinde durduğunuz konu bugünün işi değildir. Meclis"te bazılarının telaş ve heyecana kapılmalarına da gerek yoktur. .


Rauf Bey, bu cevabımdan memnun göründü. Fakat şu veya bu şekilde bu konu etrafındaki görüşmelere yine devam edildi. Akşam üzeri başlayan konuşmalarımız, bütün gece, sabaha kadar uzadı. Rauf Bey"in bir şeyi sağlama bağlamak istediğini hissettim. Benim hilafet ve saltanat ve ileride şahsen alabileceğim durumla ilgili olarak kendilerine söylediğim ve inandırıcı buldukları sözleri bana kürsüden bizzat Meclis"e karşı söyletmek...


Kendilerine söylediğim sözleri olduğu gibi Meclis"e karşı söylemekte de bir sakınca görmediğimi bildirdim. Üstelik bu sözleri kurşun kalemle bir kağıt parçasına yazarak ertesi gün bir sırasını düşürüp Meclis"te söyleyeceğime söz verdim. Verdiğim bu sözü yerine de getirdim. Benim bu konuşmam muhaliflerce, Rauf Bey"in başarısı olarak sayılmış ve kendisi takdir edilmiş...


Meclis"te saltanatın kaldırılması görüşülürken Rauf Bey"e verdiğim rol


Efendiler, belki birtakım kimselere göre, Rauf Bey, üzerine aldığı görevi yerine getirmişti. Ben de açıkladığım üzere, genel ve tarihi görevimin o güne ait safhasını tamamlamıştım.


Ancak, genel görevimin emrettiği asıl noktayı hedefe ulaştırmak ve uygulamaya geçmek gerektiği zaman da asla kararsızlığa düşmedim. Tevfik Paşa"nın telgrafları dolayısıyla saltanatı hilafetten ayırmaya ve önce saltanatı kaldırmaya karar verdiğim zaman, ilk yaptığım işlerden biri de, derhal Rauf Bey"i, Meclis"teki odama çağırmak oldu.


Rauf Bey"in, Refet Paşa"nın evinde sabahlara kadar dinlediğim düşünce ve görüşlerini hiç bilmiyormuşum gibi davranarak, ayakta, kendisinden şu istekte bulundum: Hilafet ve saltanatı biribirinden ayırarak saltanatı kaldıracağız! Bunun doğru olduğu konusunda kürsüden bir konuşma yapacaksınız! Rauf Bey ile bundan başka bir tek kelime konuşmadık.


Rauf Bey odamdan çıkmadan önce, aynı maksatla çağırmış olduğum Kazım Karabekir Paşa geldi. Ondan da aynı şekilde konuşmasını rica ettim.


Efendiler, o tarihe ait Meclis tutanaklarında görüldüğü üzere, Rauf Bey, kürsüden bir iki defa görüştü ve hatta saltanatın kaldırıldığı günün bayram olarak kabul edilmesi teklifini de ortaya attı.


Burada bir nokta, kafalarda düğüm olarak kalabilir. Bana, Padişah"a bağlılığı borç bildiğinden, saltanat makamı yerine başka nitelikte bir makamın getirilmesine çalışmanın felakete ve büyük acılara yol açacağını söylemiş olan Rauf Bey, benim yeni kararımı öğrendikten sonra ve hele kararımın desteklenmesi ve saltanatın kaldırılması için Meclis"te bir konuşma yapmasını teklif etmem karşısında, ne düşündüğünü bile söylemeden boyun eğmiştir.


Bu tutum ve davranış nasıl yorumlanabilir? Rauf Bey eski inanç ve görüşlerini değiştirmiş miydi? Yoksa bu görüşlerinde esasen samimi değil miydi? Bu iki noktayı biribirinden ayırmak ve biri üzerinde kesin bir yargıya varmak güçtür.


Efendiler, böyle şüpheli bir yargıda bulunmaya girişmektense, durumun daha iyi anlaşılmasını kolaylaştıracak bazı safhaları, işlemleri ve tartışmaları yüksek heyetinize hatırlatmayı tercih ederim.


Lozan Barış Konferansı"na Tevfik Paşa ve arkadaşları da katılmak istiyordu


Daha önce bilginize sunmuştum ki, saltanatın kaldırılması, Lozan Konferansı"na İstanbul"dan da bir delegeler heyetinin davet edilmesi ve İstanbul"un, yani Vahdettin, Tevfik Paşa ve arkadaşlarının da böyle bir daveti, Türk milletinin büyük emeklerle, fedakarlıklarla elde ettiği kazançları küçültmek, belki de anlamsız kılmak pahasına da olsa, kabul etmelerinden ileri gelmişti.


Tevfik Paşa, önce bana bir telgraf çekti. 17 Ekim 1922 tarihli bu telgrafta, Tevfik Paşa, kazanılan zaferin, bundan böyle İstanbul ile Ankara arasında anlaşmazlık ve ikiliği kaldırmış ve milli birliğimizi sağlamış olduğunu yazıyordu.


Yani Tevfik Paşa demek istiyordu ki: memlekette düşman kalmadı; o halde, padişah yerinde, hükümet onun yanında; millete düşenin de bu makamların vereceği emirlere uymaktır.


Böyle olunca da, elbette birliğe engel bir şey kalmamış olur. Yalnız, Tevfik Paşa, Ankara"dan biraz daha yardım istemek akıllılığını gösteriyordu. O da, Barış Konferansı"na İstanbul ile Ankara"nın birlikte davet edilmiş olması dolayısıyla, daha önce benden çok gizli talimat almış bir kimsenin elden gelen sür"atle İstanbul"a gönderilmesini sağlamaktı (Belge: 260).


Tevfik Paşa"ya verilmek üzere, İstanbul"da Hamit Bey"e çektiğim telgrafla: Tevfik Paşa ve arkadaşlarının devletin siyasetini bulandırmaktan vazgeçmemelerinin ne büyük bir sorumluluk doğuracağının aşikar bulunduğunu bildirdim (Belge: 261).


Ne yazık ki, Hamit Bey, bu telgrafın aynen Tevfik Paşa"ya bildirilmesi gerektiğinde kararsızlığa düşmüş, bunu kendisine gönderilen talimat sanmış; bununla birlikte bu telgrafımda yazılanlar çerçevesinde, Tevfik Paşa"ya üç gün içinde beş defa tebligatta bulunmuş; hatta Tevfik Paşa ve çalışma arkadaşlarının konferansa delege göndermeleri için gazetelere, ajanslara, verilmesi gereken demecin esaslarını bildiren bir müsveddeyi bile kendilerine göndermiş (Belge: 262).


Çıkarlarını kirli bir tahtın çürümüş çökmüş ayaklarına sarılmakta bulanlar


Bütün çıkarlarını yalnız kirli bir tahtın çürümüş çökmüş ayaklarına sarılmakta gören, Tevfik Paşa ve benzeri paşalardan kurulu Vahdettin Hükümeti"nin, gizli maksatlarını ne olursa olsun kabul ettirmekten başka hiçbir şeyle uğraşmadıkları anlaşılıyordu. Tevfik Paşa, bana çektiği telgrafa verilen cevaptan haberi olmadığını bildirdikten sonra, doğrudan doğruya 29 Ekim 1922 tarihli telgrafıyla ve Sadrazam ünvanıyla Meclis Başkanlığı"na başvurdu (Belge: 263).


Bu telgrafta yazılanlar, Osmanlı devrinin Tevfik Paşa"larına yaraşır bir biçimdeydi.


Tevfik Paşa ve arkadaşları, bu telgraflarında, kazanılan başarının elde edilmesine hizmet ettiklerinden bahsedecek kadar cesaret gösterebilmişlerdir.


Efendiler, gayri meşru olarak, Osmanlı Devlet"inin Hükümeti adını taşımak gafletinde bulunan Tevfik Paşa, Ahmet İzzet Paşa ve benzerlerinden kurulu son Osmanlı Hükümeti üzerinde daha fazla durmanın bir yararı yoktur. Sözü Meclis görüşmelerine getireceğim.


Üzerinde durduğumuz konu dolayısıyla, Meclis"te 30 Ekim 1922 günü görüşmeler başladı. Birçok konuşmacı birçok şeyler söyledi. İstanbul"daki Osmanlı Hükümet"lerini ele aldılar. Ferit Paşa devresinden sonra Tevfik Paşa perdesinin açıldığını ve bu perdeyi açanların idrakten yoksun, vicdandan yoksun birtakım insanlar olduğunu belirterek, bu adamlara gereken kanuni işlemin yapılmasını istediler.


Böyle bir anlayışta olan, yani bize bu kadar ahmakça tekliflerde bulunan kimseler -... – gerçekten Babıali"nin tarihi kimliğine imzasını koyan ve her şeyden çok oraya bağlı olan şahıslardır... dediler.


İstanbul"da hükümet adını ve kimliğini takınan adamların; Hıyanet-i Vataniye Kanunu"na göre cezalandırılmalarını isteyen önergeler okundu.


Efendiler, Osmanlı İmparatorluğu"nun yıkılmış olduğunu, yeni bir Türkiye Devleti"nin doğduğunu, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu gereğince hakimiyet haklarının millete ait bulunduğunu ifade eden bir önerge hazırlandı. Sekseni aşkın arkadaşa imza ettirildi. Bu önergede benim de imzam vardır.


Bu önerge okunduktan sonra, ciddi olarak muhalif duruma geçenlerin başında iki kişi vardı. Bunlardan biri Mersin Milletvekili bulunan Salahattin Bey"dir. İkincisi, İzmir"de asılan Ziya Hurşit"tir. Bunlar Saltanat"ın kaldırılmaması görüşünde olduklarını açıkça belirttiler.


Osmanlı Saltanatı"nın kaldırılması kararının verildiği gün, Teşkilat-ı Esasiye, Şer"iye ve Adliye Komisyonlarının ortak toplantısı


Efendiler, 31 Ekim 1922 günü Meclis toplanmadı. O gün Müdafaa-i Hukuk Grubu toplantısı oldu. Bu toplantıda, Osmanlı Saltanatı"nın kaldırılmasının zaruri olduğunu anlattım. 1 Kasım 1922 günü yapılan Meclis toplantısında, aynı konu uzun tartışmalara uğradı.


Meclis"te de geniş bir konuşma yapmak gereğini duydum (Belge: 264). İslam ve Türk tarihinden örnekler vererek hilafet ve saltanatın ayrılabileceğini, milli hakimiyet ve saltanat makamının Türkiye Büyük Millet Meclisi olabileceğini, tarihi olaylara dayanarak açıkladım. Hülagu"nun Halife Mu"tasım"ı idam ettirerek yer yüzünde hilafete fiilen son verdiğini ve 1517"de Mısır"ı alan Yavuz, ünvanı halife olan bir mülteciye önem vermeseydi, hilafet ünvanının günümüze kadar miras kalmış bulunamayacağını anlattım.


Bundan sonra bu konu ile ilgili önergeler üç komisyona, Teşkilat-ı Esasiye, Şer"iye ve Adliye Komisyonları"na gönderildi. Bu üç komisyon üyelerinin bir araya gelip, konuyu bizim güttüğümüz maksada uygun bir çözüme bağlaması elbette güçtü. Durumu yakından ve bizzat takip etmek gerekti.


Karma komisyona anlattığım gerçek


Üç komisyon bir odada toplandı. Başkanlığına Hoca Müfit Efendi"yi seçti. Konuyu görüşmeye başladılar. Şer"iye Komisyonu"nda bulunan hoca efendiler, hilafetin saltanattan ayrılamayacağını, bilinen safsatalara dayanarak iddia ettiler. Bu iddiaların yersizliğini ortaya koyup çürütmek için serbestçe konuşabilecek olanlar ortaya çıkar görünmediler.


Biz, çok kalabalık olan bu odanın bir köşesinde tartışmaları dinliyorduk. Bu şekildeki görüşmelerin istenilen sonuca varmasını beklemek boşunaydı. Bunu anladık. Sonunda, karma komisyon başkanından söz istedim.


Önümüzdeki sıranın üstüne çıktım. Yüksek sesle şu konuşmayı yaptım: Efendim, dedim, hakimiyet ve saltanat hiç kimse tarafından, hiç kimseye ilim gereğidir diye, görüşme ve tartışmayla verilmez. Hakimiyet, saltanat, kuvvetle, kudretle ve zorla alınır. Osmanoğulları, zorla Türk milletinin hakimiyet ve saltanatına el koymuşlardır. Bu zorbalıklarını altı yüzyıldan beri sürdürmüşlerdir.


Şimdi de Türk milleti bu saldırganlara isyan ederek ve artık dur diyerek, hakimiyet ve saltanatını fiilen kendi eline almış bulunuyor. Bu bir oldubittidir. Söz konusu olan, millete saltanatını, hakimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız meselesi değildir. Mesele, zaten oldubitti haline gelmiş olan bir gerçeği kanunla ifadeden ibarettir.


Bu mutlaka olacaktır. Burada toplananlar, Meclis ve herkes meseleyi tabii olarak karşılarsa, sanırım ki uygun olur. Aksi takdirde, yine gerçek, usulüne uygun olarak ifade edilecektir. Fakat, belki de bazı kafalar kesilecektir.


İşin ilim yönüne gelince, hoca efendilerin merak ve endişeye kapılmalarına yer yoktur. Bu konuda ilmi açıklamalarda bulunayım dedim ve uzun uzadıya birtakım açıklamalar yaptım. Bunun üzerine, Ankara milletvekillerinden Hoca Mustafa Efendi, Affedersiniz efendim, dedi, biz konuyu başka bakımdan ele alıyorduk; açıklamalarınızla aydınlandık dedi. Konu karma komisyonca çözüme bağlanmıştı.


Osmanlı Saltanatı"nın yıkılış ve göçüş merasiminin son safhası


Sür"atle kanun tasarısı hazırlandı. O gün Meclis"in ikinci oturumunda okundu.


Ad okunarak oya konması teklifine karşı, kürsüye çıktım. Dedim ki, Buna gerek yoktur. Memleket ve milletin istiklalini ebedi olarak koruyacak ilkeleri, yüce Meclis"in oy birliği ile kabul edeceğini sanırım. Oya sesleri yükseldi. Sonunda, başkan oya sundu ve oy birliği ile ka"bul edilmiştir dedi.


Yalnız olumsuzluk bildiren bir ses işitildi: Ben muhalifim! Bu ses söz yok sesleriyle boğuldu. İşte Efendiler, Osmanlı Saltanatı"nın yıkılış ve göçüş merasiminin son safhası böyle geçmiştir.
**


Hain Vahdettin bir İngiliz harp gemisiyle İstanbul"dan kaçıyor


17 Kasım 1922 tarihli resmi bir telgrafın ilk, cümlesi şuydu: Vahdettin Efendi bu gece saraydan ayrılmıştır. Bu telgrafın bir iki cümlesini daha 18 Kasım 1922 gününe ait Meclis tutanaklarında okumuşsunuzdur. Fakat telgrafın aslında, bu ayrılışa kimlerin yardım etmiş olabileceğinden, kutsal emanetlerin nasıl korunacağından ve daha başka hususlardan bahseden alt tarafı da vardır.


Aynı gün Meclis"te okunmuş bir mektup suretiyle ona ekli -ajanslarla yayınlanmış- bir bildiri suretini de zabıtlardan bir daha okuyalım:


17.11.1922 Mektup Sureti


Bir nüshasını ilişik olarak sunduğum resmi bildiride açıklandığı gibi, Zatışahane, İngiltere"nin koruyuculuğuna sığınarak bir İngiliz harp gemisiyle İstanbul"dan ayrılmıştır...


İmza:


Harrington


Mektuba Ekli Bildiri Sureti


Resmen bildirilir ki, Zatışahane, bugünkü durum karşısında hürriyet ve hayatını tehlikede gördüğünden, bütün Müslümanların halifesi sıfatıyla İngiliz himayesini ve aynı zamanda İstanbul"dan başka bir yere götürülmesini istemiştir.


Zatışahane"nin isteği bu sabah yerine getirilmiştir. Türkiye"deki İngiliz Kuvvetleri"nin Başkomutanı General Sir Charles Harrington, (Sör Çarlz Harrington) Zatışahane"yi almaya giderek bir İngiliz harp gemisine kadar kendisine eşlik etmiş ve Zatışahane, vapurda Akdeniz Filosu Genel Komutanı Amiral Sir De Brook (Sör Bruk) tarafından karşılanmıştır. İngiliz Fevkalade Komiser Vekili Sir Newill Henderson, Zatışahane"yi gemide ziyaret ederek Kral Beşinci George"a bildirilmek üzere arzularını sormuştur.


General Harrington"un Ulviye Sultan adında bir hanıma gönderdiği Fransızca bir mektup da vardır. Bu mektup, hiçbir karşılık verilmemiş olduğu notuyla Refet Paşa"ya gönderilmiş. O da, 25 Kasım 1922 tarihinde bize bir suretini göndermişti. Fransızca mektubun bize gönderilen Türkçe sureti şudur:


Sultan Hanımefendi Hazretleri,


Şu sıralarda Malta"ya yaklaşmakta olan Padişah Hazretleri"nden, ailesinin durumu hakkında bilgi rica eden bir telsiz aldım. Bu konuda, geçen Cumartesi Yıldız"dan bilgi almış ve Kadınefendi Hazretleri"nin sağlık ve neş"elerinin yerinde olduğunu öğrenmiş ve derhal Zatışahane"ye arz etmiştim.


Eğer Padişah Hazretleri"nin aileleri hakkında yeni bilgiler lutfederseniz, onu da derhal Zatışahane"ye sunmakla mutluluk duyarım. Zatışahane"nin içinde bulundukları güçlükler dolayısıyla, en samimi dileklerimi Kadınefendi Hazretleri"ne ve pek muhterem ailelerine sunmama izin vermenizi ve en derin saygı ve tazimlerimin kabulünü rica ederim.


İmza:


Harrington


Efendiler, bu son mektup, üzerinde durulmaya değer nitelikte değildir. Bundan başka, General Harrington"un, İstanbul"daki askeri memurumuza yazdığı mektup ile ekinde yazılanlar üzerinde görüş belirtmeyi de gereksiz bulurum.


Asil bir milleti utanılacak bir duruma düşüren sefil


Kamuoyunu gerçek durumla karşı karşıya bırakmayı tercih ederim. O zaman, Saltanat"ı atadan oğula geçirmek gibi yanlış bir usulün sonucu olarak, büyük bir makam, tantanalı bir ünvan kazanabilmiş bir sefilin, gururu çok yüksek asil bir milleti nasıl utanılacak bir duruma düşürebileceği kendiliğinden anlaşılır.


Gerçekten de, her ne sebeple ve ne şekilde olursa olsun, Vahdettin gibi hürriyetini ve hayatını milleti içinde tehlikede görebilecek kadar adi bir yaratığın, bir dakika bile olsa, bir milletin başında olduğunu düşünmek ne hazindir! Şükre değer bir durumdur ki, bu alçak, mirasına konduğu Saltanat makamından millet tarafından atıldıktan sonra, alçaklığını sonuna kadar getirmiş oluyor. Türk milletinin bu işte önce davranması elbette takdire değer.


Aciz, adi, duygu ve anlayıştan yoksun bir yaratık, kendisini kabul eden herhangi bir yabancının koruyuculuğuna sığınabilir; ancak, böyle bir yaratığın bütün Müslümanların Halifesi sıfatını taşıdığını ifade etmek elbette doğru değildir. Böyle bir düşünce tarzının doğru olabilmesi, öncelikle, bütün Müslüman milletlerin esir olmaları şartına bağlıdır.


Halbuki, dünyada gerçek böyle midir? Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklale sembol olmuş bir milletiz! Değersiz hayatlarını iki buçuk gün daha fazla ve sefilce sürükleyebilmek için, her türlü düşkünlüğe katlanmakta bir sakınca görmeyen halifeler oyununu da sahneden kaldırabildiğimizi gösterdik.


Böylece, devletlerin, milletlerin biribirleriyle olan ilişkilerinde, şahısların, özellikle bağlı bulundukları devlet ve milletin zararına da olsa şahsi durumlarından ve kendi hayatlarından başka birşey düşünemeyecek pespayelerin herhangi bir önemi olamayacağı şeklindeki bilinen gerçeği bir defa daha ortaya koymuş olduk.


Milletler arasındaki ilişkilerde mankenlerden yararlanma yöntemine rağbet etme devrine son vermek medeni dünyanın samimi bir dileği olmalıdır.


Abdülmecit Efendi"ıin Büyük Millet Meclisi"nce Halife seçilmesi


Saygıdeğer Efendiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi"nce kaçak Halife"nin halifeliği kaldırıldı. Yerine sonuncu halife olan Abdulmecit Efendi seçildi. Meclis"çe, yeni halife seçilmeden önce, seçilecek şahsın da padişahlık sevda ve davasına katılarak, herhangi bir yabancı devlete sığınması ihtimalini ortadan kaldırmak gerekiyordu.


Bunun için İstanbul"da bulunan görevlimiz Refet Paşa"ya, Abdülmecit Efendi ile görüşerek ve hatta elinden Türkiye Büyük Millet Meclisi"nin hilafet ve saltanatla ilgili kararını tamamen kabul ettiğini bildiren bir belge alarak göndermesini yazdım. Bu yazdıklarım yapılmıştır.


18 Kasım 1922 günü, İstanbul"da Refet Paşa"ya bir şifreli telgrafla verdiğim talimatta başlıca şu noktaları belirtmiştim:


Abdülmecit Efendi, Halife-i Müslimin (185) ünvanını kullanacaktır. Bu ünvana başka bir sıfat ve kelime eklenmeyecektir.


İslam dünyasına duyurulmak üzere hazırlayacağı bir bildiriyi, sizin aracılığınızla önce bize şifre olarak bildirecektir. Bu bildiri, onaylandıktan sonra yine şifre ile ve sizin aracılığınızla kendisine bildirilecek, ondan sonra yayınlanacaktır. Bu bildiri metninde başlıca şu noktalar yer alacaktır:


a) Türkiye Büyük Millet Meclisi"nin kendisini halifeliğe seçmesinden dolayı memnun olduğu açıkça söylenecektir.


b) Vahdettin Efendi"nin hareket tarzı etraflı olarak ele alınıp kötülenecektir.


c) Teşkilat-ı Esasiye Kanunu"nun 10. maddesine kadar olan hükümleri, uygun bir biçimde açıklanarak ve önemli olan ifadeleri olduğu gibi tekrarlanarak Türkiye Devleti"nin, Büyük Millet Meclisi"nin ve Hükümeti"nin kendine has niteliğinin ve idare şeklinin Türk halkı ve bütün İslam dünyası için en yararlı ve en uygun rejim olduğu belirtilip tespit edilecektir.


d) Türkiye milli halk hükümetinin geçmişteki hizmetlerinden ve yararlı çalışmalarından övücü bir dille bahsedilecektir.


e) Bu bildiride, belirtilen noktalar dışında, siyasi sayılabilecek bir nokta ve düşünce söz konusu edilmeyecektir.


19 Kasım 1922 tarihli açık bir telgrafla da, Abdülmecit Efendi"ye: Türkiye Devleti"nin hakimiyetini kayıtsız şartsız millete veren Teşkilat-ı Esasiye Kanunu gereğince, yürütme gücü ve yasama yetkisi kendisinde belirmiş ve toplanmış bulunan, milletin tek ve gerçek temsilcilerinden kurulu Türkiye Büyük Millet Meclisi"nin 1 Kasım 1922 tarihinde oybirliği ile kabul ettiği gerekçe ve ilkeler çerçevesinde ve Yüce Meclis"in 18 Kasım 1922 tarihli oturumunda halifeliğe seçilmiş olduğunu bildirdim (Belge: 265).


19 Kasım 1922 tarihli bir şifreli telgrafla Refet Paşa, çektiğimiz telgraflara cevap veriyordu. Abdülmecit Efendi: imzasının üstünde Halife-i Müslimin ve Hadimü"l-Haremeyn (186) ünvanlarının bulunmasının ve Cuma selamlığında hil"at (187) giymesinin ve Fatih"inki gibi bir sarık sarınmasının mümkün ve uygun olacağı görüşünü ileri sürmüş.


İslam dünyasına yayınlayacağı bildiri metninde, Vahdettin Efendi hakkında bir şey söylemeyeceğini bildirmiş. Bildiri İstanbul gazetelerinde yayınlanırken, Türkçesi ile birlikte Arapçaya çevrilmiş ve metninin de yayınlatılması görüşünü ortaya atmış (Belge: 266).


Refet Paşa"ya, 20 Kasım 1922 günü makine başında verdiğim cevapta, Halife-i Müslimin ünvanıyla birlikte Hadimü"l-Haremeyni"ş-şerifeyn ünvanının kullanılmasını da uygun bulduğumu söyledim. Cuma töreninde Fatih"in kıyafetine girmesini uygunsuz buldum. Redingot veya istanbulin (188) giyebileceğini, askeri üniformanın elbette söz konusu olamayacağını bildirdim.


Yayınlanacak bildiride, Vahdettin"in adı söylenmeden eski halifenin manevi şahsiyetinin ve zamanında düşülen kötü durumun dile getirilmesinin gerekli olduğunu bildirdim.







 185) Müslümanların Halifesi.


186)  İki kutsal Hareme (Mekke ve Medine) hizmet eden.


187) Tanzimattan önce dev"let büyüklerinin giyindiği kaftan.


188) Siyah softan dikilen üstlük, Osmanlı redingotu.


Abdülmecit Efendi, babasının adı dolayısıyla da olsa Han ünvanından vazgeçemiyor


Refet Paşa"dan, 20 Kasım 1922"de aldığım şifreli telgrafın birinci maddesinde, Refet Paşa diyordu ki, Abdülmecit Efendi"nin 29 Rebiülevvel (189) tarihli yazısının altında Halife-i Resulullah Hadimü"l-Haremeyni"ş-Şerifeyn ünvanının altında Abdülmecid Bin Abdülaziz Han (190) imzası kullanılmıştır.


Efendiler, yaptığımız uyarıyı iyi karşıladığını bildirmiş olan Abdülmecit Efendi, Halife-i Müslimin yerine Halife-i Resulullah ve babasının adı dolayısıyla Han ünvanlarını kullanmaktan kendini alamamıştır. Birtakım düşünceler ileri sürdükten sonra da, Vahdettin"le ilgili demeçten vazgeçtiğini, çünkü başkasının kötü işlerini dile getirmek şeklinde bile olsa, bu türlü demeçlerin kendi prensip ve karakterine ağır geleceğinin aşikar olduğunu bildirmiş.


Bu nokta telgrafın ikinci maddesinde yer almıştı. Telgrafın üçüncü maddesi, benim Meclis Başkanı sıfatıyla kendisine, halifeliğe seçildiğini bildiren telgrafıma yazdığı cevap niteliğinde idi. Bu cevapta: Ankara"da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri"ne diye, doğrudan doğruya şahsıma hitap eden bir başlık kullanılmıştı. Dördüncü maddede, İslam dünyasına duyuracağı bildiri sureti vardı. Bu bildirinin yazıldığı İstanbul"un Darül-Hilafetü"l-Aliyye (191) olduğu da özenle belirtilmişti. 21 Kasım 1922 tarihli bir telgrafta: Halife-i Resulullah yerine daha önce de bildirdiğimiz gibi Halife-i Müslimin denilecektir dedik. Kendisine, halife seçildiğini bildiren telgrafımıza vereceği cevabın şahsıma değil Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı"na yazılmasını hatırlattık. Yazılarında siyasi ve genel konularla ilgili kelimelerin bulunduğunu, bunlardan kaçınılması gerektiğini bildirdik.


Efendiler, önemsiz ayrıntılar gibi sayılması pek mümkün olan bu açıklamalarımla işaret etmek istediğim asıl nokta şudur: Ben, şahıs hakimiyetine dayanan saltanatın kaldırılmasından sonra, başka ünvanla aynı nitelikle bir makamdan ibaret olması gereken hilafetin de ortadan kaldırılmış olduğunu kabul ediyordum.


Bunun, elverişli bir zaman ve fırsatta açıklanmasını tabii buluyordum. Halife seçilen Abdülmecit Efendi"nin bu gerçekten büsbütün habersiz olduğu iddia edilemez. Özellikle, kendisinin Halife ünvanıyla saltanat sürmesinin imkan ve şartlarını hazırlayıp sağlayabileceklerini hayal edenlerin varlığı düşünülürse, Abdülmecit Efendi"nin ve tabii taraftarlarının saf ve gafil oldukları zannına kapılmak hiç de doğru olamazdı.







 189) 20 Kasım 1922.


190) Abdülaziz Hanın oğlu Abdülmecit


191) Yüce Hilafet Merkezi.


Halife olacak zatın sıfat ve yetkisi ne olacaktı


Şimdi, arzu buyurursanız, Halife seçimi dolayısıyla Meclis"in 18 Kasım 1922 günlü gizli oturumlarında geçen görüşmelerle ilgili kısa bir bilgi vereyim:


Meclis"te konuyu pek ciddi ve önemli sayanlar vardı. Özellikle hoca efendiler, kendi ihtisasları ile ilgili bir konu bulduklarından çok dikkatli ve uyanık idiler.


Bir halife kaçmış... Onu makamından indirmek ve yenisini seçmek... Sonra, yenisini İstanbul"da bırakmayıp Ankara"ya getirmek... Milletin ve devletin yakından başına geçirmek... Kısacası, Halife"nin kaçması yüzünden Türkiye"de ve bütün İslam dünyasında karışıklık çıkmış veyahut çıkacakmış... Onun için tedbirler alınmalı imiş... şeklinde düşünceler, endişeler ortaya atılıyordu.


Bazı konuşmacılar da halife olacak zatın sıfat ve yetkisinin ne olacağını tespit gereğinden söz ediyorlardı.


Görüşme ve tartışmalara ben de katıldım. Konuşmalarımın çoğu, ileri sürülen düşüncelere cevap niteliğinde idi. Söylediklerimin özü şu cümlelerde toplanıyordu:


Bu konu fazlasıyla tartışılıp tahlil edilebilir. Ancak, tartışma ve tahlillerde ne kadar ileri gidersek, konuyu çözüme bağlamakta da o kadar güçlük ve gecikmelere uğrarız. Yalnız, şu noktaya hepinizin dikkatini çekerim.


Bu Meclis, Türk halkının Meclisidir. Bu Meclis"in sıfat ve yetkileri yalnız ve ancak Türk halkının ve Türk vatanının varlığı ve kaderi ile ilgili ve onlar üzerinde etki yapabilir.


Meclisimiz, kendi kendine bütün İslam dünyasını içine alan bir güç ve kudrete sahip olamaz Efendiler! Türk milleti ve onun temsilcilerinden kurulmuş bulunan Meclis"imiz, kendi varlığını, halife ünvanını taşıyan veya taşıyacak olan bir zatın eline veremez ve vermeyecektir Efendiler! Bundan dolayı İslam dünyasında karışıklık varmış veyahut olacakmış. Bunların hepsi anlamsız ve yalan sözlerdir. Kim söylemişse yalan söylemiştir, yalan söylüyor.


Bu sözüme itiraz eden bir zata cevap verdim ve açıkça dedim ki:


— Sen yalan söyleyebilirsin, yaratılışın buna elverişlidir!


Efendiler, ortalığı gürültüye vermenin gereği olmadığını açıkladıktan sonra, dedim ki: Bizim dünya gözündeki en büyük güç ve kudretimiz, yeni şekil ve mahiyetimizdir. Hilafet makamı esaret altında olabilir. Halife ünvanını taşıyanlar, yabancılara sığınabilirler. Düşmanlar ve halifeler elele verip her şeyi yapabilecek bir işbirliğine girişebilirler. Fakat yeni Türkiye"nin rejimini, politikasını ve kuvvetini hiç bir şekilde sarsamazlar.


Türk halkı kayıtsız şartsız hakimiyetine sahiptir


Türk halkının kayıtsız ve şartsız hakimiyetine sahip olduğunu bir defa daha ve kesinlikle tekrar ediyorum. Hakimiyet, hiçbir anlamda, hiçbir şekilde, hiçbir renk ve hiçbir kılavuzlukta ortaklık kabul etmez. Ünvanı ister halife ister başka bir şey olsun, hiç kimse bu milletin kaderine ortak çıkamaz.


Millet buna kesinlikle müsaade edemez. Bunu teklif edecek hiçbir milletvekili bulunamaz. Bunun içindir ki, kaçmış olan Halife"nin halifeliğine son verip, yenisini seçmek ve bu konu ile ilgili bütün işlemlerde belirttiğim görüşler çerçevesinde hareket etmek zaruridir. Başka türlüsüne kesinlikle imkan yoktur.


Saygıdeğer Efendiler, biraz tartışmalı ve gürültülü olmakla birlikte, yapılacak işlem üzerinde Meclis"te çoğunlukla görüş birliği sağlandı. Ondan sonraki sonuç da yüksek malumunuzdur.


Saltanatın kaldırılması üzerine, İstanbul"da hükümet adını taşıyan Tevfik ve İzzet Paşa"larla arkadaşlarının Saray"a istifalarını nasıl verdiklerinden; İstanbul"un yönetimini düzene sokmak için verdiğimiz talimat ve emirlerden de söz ederek yüksek heyetinizi yormayı yararlı bulmuyorum.
VIII


Lozan Barış Konferansı

Yazı http://www.omurokur.com/2010/11/nutuk-22-bolum-taarruza-hazirlik-emri-lozan-baris-konferansi/ adresinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder